Pages

Saturday, November 19, 2011

list aktiviti dan perkara yang nak dibuat untuk cuti sem kali ini

Assalamualaikumwarahmatullah dan selamat sejahtera semua..

Hai, hari ini sudah bermula pun cuti semester bagi guru-guru pelatih seluruh Malaysia. Hmm.tapi sebenarnya aku sudah habis exam pada hari khamis lepas, tapi baru pulang ke rumah petang jumaat semalam. Sebelum pulang ke rumah masing-masing kami semua perlu mengosongkan bilik dan memasukkan semua barang2 ke dalam stor yang disediakan. Memang penat dan letih tiap sem gitu.

Hmm..cuti kali ni sampai 3 jan 2012. 4 jan baru kuliah bermula.. Nak buat apa ye cuti lama2 nie?.. Mesti bosan. Adik aku, Rosman dah pergi UiTM rabu lepas utk mendftr jadi student Dip Ukur Bahan. Suriati lak sekarang tngah SMP smpai 30 nov. Farahanim pun dah cuti sekolah, buka sekolah nanti dia akan masuk darjah 6. Raiyan pun bulan ni dah masuk umur 2 tahun. Dah makin bijak dan faham apa orang kata.Abah aku makin sibuk kerja, siang malam kerja, kadang2 hari minggu pun tetap bekerja. Emak aku masih dirumah menjadi suri rumah dan mengambil upah menjahit baju2 kurung.

Elaun aku pun tinggal brpe je dlm akaun tu. Betul2 kena jimat sementara nak dapat elaun sem depan. Tak tahu la masuk bulan brape. Mungkin masuk bulan 2 or 3. Tapi aku hope sgt2 masuk la awal.. huhu..

Kawan2 kelas aku dah ramai dok luar.. Lelaki tiggal 3 orang yang stay asrama, dan perempuan lak tinggal 4 orang je lagi. Buka sem ni nanti aku akan mula masuk sem 3 PISMP tahun ke 2. Sebelum masuk sem 4, aku pun fikir nak dok luar plak dgn bestie aku. Tinggal nak dapatkan persetujuan semua, tunggu elaun dan masa je. Insya Allah mungkin pertengahan sem 3 akan mula merancang.

hmmm...cuti2 ni apa nak buat ye.. nak kerja? no transport la plak.. so aku pun dah sediakan list aktiviti dan benda2 yg nak wat bg mengisi masa aku dirumah..



  • abeskan masa dgn family - wajib la kan
  • tingkatkan ilmu dalam masakan - sedar diri ckit, perempuan kena la pandai masak
  • baca 4 buah novel - pinjam dari najwa
  • baca 2 buah buku motivasi - pinjam dari bihah
  • study n prktis sign language - persediaan bagi subjek tersebut, tahun depan. ( dh byk lupe)
  • baca 3 buah buku ilmiah - ulangkaji ckit yang banyak teori n fakta tu sbb akan digunakan lagi dimasa akan datang.
  • tidur yang cukup - maklumlah kat kampus kan selalu je x ckup tidur n rehat yang panjang.

Kita ni sebagai manusia hanya mampu merancang, tapi aku harap apa yang aku dah rancang tu dapat lah dilaksanakan.

hmm..aku pun x taw la adakah aku masih boleh menaip di blog kesayangan nie buat masa cuti sebulan setengah nie. Lau masih de rezki dan umur yang panjang, kita bjmpa lagi k..

bye, Assalamualaikum..

    1 comment:

    P A U L I N E said...

    all the best gan perancangan anda.. =)

     
    Images by Freepik