Pages

Wednesday, August 24, 2016

Stress

Stress!
Semua orang pernah hadapi situasi stress. Stress ni ada yang baik dan ada yang buruk. Yang baik tu contohnya bagi student yang nak menghadapi peperiksaan, biasanya akan stress sebab risau tak lulus dan gagal menjawab soalan peperiksaan dengan baik. So, keadaan stress tu akan membuatkan student tersebut berusaha untuk ulangkaji pelajaran  semata mata untuk dapatkan keputusan peperiksaan yang terbaik.

Stress yang buruk tu pula bila menyebabkan sesorang itu hilang pertimbangan yang wajar sehinggakan berlakunya insiden yang buruk dan tidak sepatutnya. Contohnya bila gagal dalam peperiksaan, seseorang itu terlalu stress hingga bertindak untuk membunuh diri kerana tidak boleh mengawal stress dengan baik.

Oleh itu, sangat perlu untuk kita mengawal stress agar tidak memberikan kemudaratan kepada diri dan orang lain. Tak kisah la masalah kerja ke, family ke, relationship ke, life ke.. whatever.. ia mesti dikawal.


So, bagaimana caranya untuk korang semua  kurangkan dan hilangkan stess?

Sehari dua ni aku berasa agak stress dan sedih. Aku rasa nak marah tapi tak boleh, kemudian bercampur dengan tekanan itu dan tekanan ini dan akhirnya membuatkan aku sedih dan kecewa. Tapi Alhamdulillah, takde la sampai aku buat perkara yang tidak wajar dan memudaratkan diri dan orang lain. Itu maknanya aku ok lagi tu kot.. Hahaha.. Siap boleh update blog lagi ha..

Bagaimana caranya aku hadapi perkara ini?

Pada mulanya aku akan berdiam diri.Ambil sedikit masa untuk jauhkan diri daripada perkara yang menyebabkan stress. Kalau terlalu stress hingga menyebabkan rasa sedih aku akan menangis. Itu normal, aku manusia bukan robot. Biasanya bila tengah memandu la. Time tu x de sapa nampak. Hehe..
Lepas tu, aku akan positifkan diri ingat Allah dan anggap itu sebagai peluang untuk aku mengutip pahala atas apa yang berlaku. Dan mungkin juga sebenarnya ada perkara yang lebih baik yang akan aku dapat di kemudian hari. Betul, sikap positif sangat perlu ada dalam diri, kalau tak aku rasa kita akan jadi makin stress dan silap hari bulan boleh jadi kemurungan pulak. Hish, mana la tahu kan.Dan aku ni semestinya manusia biasa, kalau dua perkara kat atas ni x jalan juga, ada kalanya aku akan share dengan org tertentu. Orang yang menjadi pendengar tu kadang-kadang memang tak mampu buat apa-apa pun. Tapi sekurang-sekurangnya, mungkin kita akan lebih tenang dan lega. Tapi tak semua masalah kita boleh share dengan orang lain, betul tak? So jalan penyelesaian yang terbaik ialah mengadu pada Allah. Dia yang Maha Berkuasa, Dia yang memberikan kita sesuatu  atau ujian, dan Dia juga yang berkuasa untuk membuka jalan penyelesaiannya. Jadi, duduk di tikar sejadah, tadah tangan dan mengadulah apa saja. Pastu tenangkan hati dengan baca ayat suci Al-Quran, zikir, sebut nama Allah. Sambil wat keje, sambil memandu sebut Allah, Istighfar. Inshaa AllahSelain itu, aku akan keluar window shopping kat mana-mana je yang kereta atau kaki aku stop. Kadang-kadang tak beli apa pun, jalan jalan tengok-tengok je. Ada masanya aku beli je apa-apa walaupun time tu dah hujung bulan menuju ke arah ekonomi meleset. Hahaha.. Tapi takde la sampai penuh tangan kiri kanan sampai bahu senget sebelah. Idak ler teman.Next, aku akan keluar ke taman untuk joging atau beriadah. Tak kisah la taman yang dekat ke atau yang jauh sikit. Tengok keadaan dan mood juga.


Kalau kebetulan time tu musim cuti dan kaya ckit (aminn), pergila bercuti. Konon-konon pergi tenangkan minda dan tinggalkan semuanya. Hahaha..


Cara lain, lau still tak ok, biasanya juga aku akan baca artikel yang berkaitan dengan problem tu atau bersifat motivasi, nasihat, penyelesaian di internet dan buku.Tengok la, lau kat rumah ada buku yang sesuai baca je la. Kalau tak pon, aku gi keluar merayap masuk book shop dan tengok kalau ada yang berkaitan..  Haha..


Dan kalau boleh cuba jangan overthinking. Jangan terlalu memikir je masalah atau sesuatu perkara yang menjadikan korang stress dan sedih. kadang-kadang bukan masalah sangat pun, tapi dah memikir je jadi masalah la ia. Dan aku selalu gitu. Haish.. kena ubah ni.

Lain orang lain caranya bila menghadapi stress. Korang pulak macam mana? Orang cakap pengalaman mematangkan kan kita lagi.

 Just go with the flow.

Hm...ok.. harap perkongsian kali ini memberi manfaat kepada pembaca.

Adioss!

2.30 am
24 OgosOk, sis masuk hutan dulu, mana tahu jumpa harta karun ke

1 comment:

mrpolie said...

Sopink tu part yg best kan....

 
Images by Freepik