Pages

Tuesday, November 6, 2012

Perasaan yang bercampur baur

Kawan-kawan selalu nampak aku macam ceria, happy dan 'comel' kononnya. Tapi mungkin sebahagian lagi kawan-kawan yang perasan ada kalanya muka aku macam x ceria. Why? Kenapa?

Ya, mereka ada bertanya. Tapi jujurnya muka aku memang dari dulu nampak x ceria. Padahal x de pape pun. Dan sebab itulah agaknya kawan-kawan aku x dapat kesan bila masanya aku tengah bersedih dan bila masanya pula aku happy.

Macam sekarang ni, masa aku tengah menaip entry ni aku pun x tahu apa perasaan aku. Happy? Sedih? Kecewa? Ya, semua perasaan itu ada bercampur baur sampai aku macam nak ada sesuatu perubahan dalam kehidupan aku itu. Tapi aku x mampu. Aku x boleh.

Kalo kita rasa senang, ingatlah ada org lain yg lebih senang dari kita.

Bila kita rasa susah, pandanglah orang yang lebih susah agar kita lebih mensyukuri dan menghargai dengan apa yang kita ada.

Bila kita rasa kita banyak buat kerja untuk orang lain, anggaplah itu adalah satu ibadah dan cara utk kita menambahkan lagi pahala. Tapi kena lah ikhlas, jangan mengungkit dan mengeluh.

Bila rasa x dihormati, fikir balik adakah kita sudah cukup hormat pada orang lain terutamanya pada orang tua dan orang yang terdekat dengan kita.

Bila kita rasa terbeban, fikirlah akan orang lain yang lebih banyak bebanan dan tanggungjawab yang dipikul.

Bila kita rasa diri ni dah cukup baik, ingatlah sebaik-baik kita sebenarnya belum cukup sempurna lagi dan belum cukup amal ibadah lagi untuk ditimbangkan di alam sana.

Setiap orang ada kehidupan masing-masing yang telah diciptakan oleh Allah. Kitalah sebagai hamba Nya yang mencorakkan kehidupan kita sendiri. Sama ada mengekalkannya atau mahu mengubahnya dengan kemampuan yang ada.

No comments:

 
Images by Freepik