Pages

Friday, October 19, 2012

Monolog di hari terakhir

 Akhirnya hari ini dengan rasminya aku tidak lagi bersama-sama dalam organisasi tersebut. Hari ini merupakan hari terakhir aku berada dalam organisasi ini. Secara jujurnya jauh dalam hatiku, aku memang berasa sedih dan sayu ingin meninggalkan semuanya. Aku terbiasa bersama-sama dengan mereka, dalam gerak kerja dalam organisasi tersebut selama hampir  3 tahun.

Sahabat2 ku,!
Aku sangat sayangkan organisi ini, dan rakan2 seperjuangan semua. Aku sayang kamu semua kerana Allah! Kerana manisnya kasih sayang, ukhwah, kerjasama, usaha yang kita sama-sama laksanakan dan usahakan itu. Percayalah kita masuk dalam mana2 organisasi yang lain pun bukan mudah untuk kita nak dapat semua itu. Semuanya kita dapat dalam organisasi ini  kerana eratnya persahabatan kita, kerjasama kita semuanya pada satu matlamat dan satu tujuan yang sama. Dalam organisasi ini juga, banyak ilmu, pengetahuan, pengalaman yang aku dapat kutip selama hampir 3 tahun ini. Di sini la aku belajar semuanya untuk berorganisasi. Insya Allah semuanya dapat diaplikasikan apabila sudah bergelar guru kelak.

Sahabat2 ku!, adik2 ku!,
ketahuilah, amanah yg diberi bukanlah sebagai satu tiket utk kita bermegah megah atau utk menunjukkan kuasa. Tetapi ingatlah ia merupakan satu tanggungjawab yang berat yang perlu dipikul. Ia memerlukan usaha, tanggungjawab dan keikhlasan dalam diri kita. Ia juga menuntut pengorbanan yang bukan sedikit dari kita. Tetapi ingatlah dalam surah Muhammad ayat 7 : 'Wahai orang yang beriman, Jika kamu menolong agama Allah, nescaya Allah akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu'.
Jadi jangan mudah mengeluh dan berputus asa jika kamu semua terjatuh dalam meneruskan perjuanganmu. Bangkitlah dan terus berusaha! 


Kepada sahabat2 dan adik2 yang masih kekal dalam organisasi dan yang baru dilantik, Tahniah! Anda semua hebat! Semoga dapat berjuang dan teguh dalam usaha ini. Kepada yang telah tiada atau bersara dari organisasi ini, terima kasih diatas semua pengorbanan dan usahamu dahulu. Semoga Allah yang dapat membalas semuanya. Ingatlah perjuangan kita tidak pernah selesai. Teruskan berjuang walaupun tidak lagi bersama dalam organisasi ini.

Sahabat2!, adik2ku!,
anda semua bagaikan keluarga saya. Saya sayang keluarga saya ini kerana Allah. Entah bila kita dapat bekerja lagi bersama-sama. Lebih2 lagi saya sudah tinggal di luar kolej kediaman. Pasti sudah makin jarang kita akan bertemu. Insya Allah saya akan cuba untuk selalu mengunjungi Ta'adib kecintaan kita. Disana kita boleh lagi bertemu dan berkongsi ilmu dan cerita.

Sesungguhnya lagi sekali saya ingin nyatakan bahawa saya sangat sayangkan anda semua dan  saya sangat sayangkan organisasi ini! Pasti kerinduan itu akan menjelma.Selamat berjuang dan berbakti kepada agama Allah , dan masyarakat IPIK. Jika boleh luaskan juga perjuangan di luar IPIK. Hiduplah secara berjemaah dan bergerak kerjalah dalam jemaah kerana apabila kita berada dalam jemaah, kita akan menjadi lebih kuat dan teguh berbanding berseorangan. "Dan kamu lihat gunung-gunung itu, kamu sangka dia tetap di tempatnya, padahal ia berjalan sebagai jalannya awan. (Begitulah) perbuatan Allah yang membuat dengan kokoh tiap-tiap sesuatu; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan." (An naml:88)

AllahuAkbar!
1 comment:

Anonymous said...

I do trust all the ideas you have introduced in your post. They are really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for newbies. Could you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

 
Images by Freepik