Pages

Friday, September 21, 2012

Sahabat yg baik sudi menegur kesalahan kita

Kadang-kadang kita sebagai manusi biasa yang lemah lagi x berdaya dan hanya bergantung segalanya kepada Allah tidak perasan bahawa kita ada terlajak kata, terlajak perbuatan, dan terlajak emosi.
Bagus dan bersyukurlah apabila kita ada sahabat yang baik yang sudi menegur kesalahan kita dan berasa bimbang dengan kita. Janganlah jadi sahabat yang membiarkan kita terus hanyut tetapi jadilah sahabat yang boleh menarik dan menghindarkan kita daripada menambahkan lagi dosa dibahu.

Memang kadang-kadang kita berasa malu, segan, serba salah dan mungkin juga ada yang rasa mahu melenting, tapi hakikatnya kita kenala belajar utk menerima kritikan atau teguran dan berlapang dada serta belajarlah untuk sentiasa memperbaiki diri. Kerana sesungguhnya kita semua adalah manusia biasa dan bukannya maksum seperti Nabi Muhammad S.A.W . Tak kisah la apa pun jenis kesalahan dan perbuatan yang tidak baik kita lakukan, yang penting kita sedar, dan berusaha untuk menghindarinya dimasa akan datang.

Terima kasih sahabat2 yg sudi menegur dan mengambil kisah akan diri saya.
Kepada sahabat2 yang tidak kisah dengan diri saya, x apa lah. Allah ada untuk saya, moga Dia sentiasa memberi petunjuk kepada saya dan mengurniakan sifat sabar dan istiqamah agar saya tetap cuba dan usaha untuk memperbaiki diri dari segi lidah, perbuatan, dan hati.

No comments:

 
Images by Freepik